Articulatie
Zowel kinderen als volwassenen kunnen te maken krijgen met articulatiestoornissen (stoornissen in de uitspraak) waarbij spraakklanken worden vervangen, vervormd of weggelaten. Soms gaat het om één klank en soms om meerdere klanken. Voordat kinderen 4 jaar worden zouden alle klanken ontwikkeld moeten zijn, met uitzondering van de klanken /r/ en /sch/. Kinderen mogen nog best kleine fouten maken tot 5 jaar maar moeten verstaanbaar zijn voor vreemden met 3 jaar
Bij articulatieproblemen kan de betekenis van de woorden veranderen, waardoor het kan voorkomen dat de omgeving niet begrijpt wat uw kind bedoelt. Dit kan heel frustrerend zijn, zowel voor het kind zelf als voor de omgeving.
De belangrijkste stoornissen
Een kind heeft moeite met de planning van bepaalde spraakklanken. Er worden dan andere klanken als vervanging gebruikt, zoals /kip/ wordt /tip/. Soms worden er ook klanken weggelaten, zoals /spin/ wordt /pin/. Ook klankcombinaties worden vaak slecht beheerst, zo wordt /bloem/ dan /boem.
Fonetische articulatiestoornis
Een kind heeft moeite met de motorische bewegingen van de spraak. Een voorbeeld hiervan is slissen. Bij deze manier van spreken wordt de tong tijdens het spreken tegen de tanden geduwd of naar buiten gestoken. Dit komt het meest voor bij letters zoals de /s/ en de /t/.
Wat kan de logopedist betekenen?
Behandeling
We betrekken ouders graag bij de behandeling door ze bij de meeste behandelingen aanwezig te laten zijn. Zo kan de logopedist de ouder laten zien hoe het kind begeleid en gestimuleerd kan worden.