Dyslexie
Dyslexie wordt ook wel woordblindheid genoemd en komt voor bij ongeveer 4% van alle Nederlanders. Dyslexie wordt omschreven als een hardnekkig probleem in het lezen en/of de spelling op woordniveau. Bij kinderen met dyslexie gaat het (leren) lezen, spellen en schrijven langzamer/moeizamer dan bij leeftijdsgenoten met eenzelfde intelligentieniveau.
Wat is dyslexie?
- Drie keer zoveel jongens als meisjes hebben dyslexie.
- Erfelijkheid speelt een grote rol bij dyslexie. Als één van de ouders dyslexie heeft, dan heeft het kind 40 tot 50% kans op dyslexie. Als beide ouders dyslexie hebben, dan is de kans zelfs 80%. Als er in de gehele familie geen dyslexie voorkomt, dan is de kans op dyslexie erg klein.
Wat kan de logopedist betekenen?
- Kinderen met de diagnose dyslexie, maar geen ED.
- Kinderen met lees- en/of spellingsproblemen in combinatie met een andere stoornis (ADHD, ADD, etc.)
- Kinderen met lees- en/of spellingsproblemen, die niet in aanmerking komen voor dyslexie onderzoek.
- Nazorg bij kinderen met ED.
- Ook kinderen die in het voortraject voor het aanvragen van dyslexieonderzoek zitten kunnen bij ons terecht. Evenals kinderen waarbij de auditieve leesvoorwaarden in groep 2 achter blijven.
Kinderen die gediagnosticeerd zijn met Ernstige Dyslexie (ED) komen in aanmerking voor vergoede zorg vanuit de gemeente. Deze zorg wordt geleverd door behandelaars die een contract hebben met de gemeente. Wij werken met verschillende partijen samen, onder andere met Spil helpt . Wij zitten in de Haagse Beemden in het zelfde pand, waardoor de lijntjes kort zijn en er gemakkelijk overleg kan plaatsvinden.
Behandeling
Wanneer uw kind met lees- en/of spellingsproblemen bij de logopedist komt wordt er gestart met een intakegesprek. Vervolgens wordt er onderzoek gedaan naar de taalvaardigheden, de leesvaardigheden, de fonologische vaardigheden en de spellingvaardigheden. Wanneer dit alles in kaart is gebracht, wordt gekeken of en hoe logopedie extra ondersteuning kan bieden voor uw kind. Binnen de behandeling is het belangrijk dat er thuis dagelijks geoefend wordt. De logopedist zal ook contact hebben met de school om ook op de hulpvraag vanuit school aan te kunnen sluiten. Voor de logopedische behandeling is wel een verwijsbrief van een (huis-, kinder-) arts nodig. Daarmee worden de kosten volledig vergoed.