Gehoor
Slechthorendheid komt veel voor, meer dan u misschien weet. Maar liefst 12% van de Nederlanders, dat is 1 op de 8, heeft een gehoorverlies. Dit wordt niet altijd herkend, omdat u er misschien liever niet over begint. De impact van slechthorendheid op uw dagelijks leven is, ondanks het gebruik van bijvoorbeeld een hoortoestel, enorm. Dit wordt vaak onderschat. Naast problemen in het volgen van een gesprek, komen ook vermoeidheid, onzekerheid, relatieproblemen, vereenzaming en depressie veel voor. Niet alleen u als slechthorende ondervindt problemen, maar ook uw omgeving wordt er door geraakt.
Wist u dat u een training spraakafzien kunt volgen om de communicatie te leren verbeteren? Na het plaatsen van een CI (cochleaire implantaat) helpt een gehoortraining u snel te laten wennen aan het “nieuwe” geluid.
Wat kan de logopedist betekenen?
- De mondbeelden (liplezen)
- Het onderwerp (waar gaat het over?)
- Lichaamstaal (mimiek, houding, natuurlijke gebaren)
- Situatie/context (waar zijn we?)
Zien wat er gezegd wordt lijkt misschien makkelijk, maar dit is niet altijd zo. Als u altijd hebt gehoord, bent u niet gewend informatie te halen uit wat u ziet. U bent altijd gericht geweest op wat u hoorde en moet nu leren omgaan met de nieuwe situatie waarin dit niet meer zo makkelijk gaat. U wilt niet wachten tot u dit vanzelf heeft geleerd, maar zo snel mogelijk weer meedoen!
De logopedist traint u in het herkennen van mondbeelden waardoor dit het spraakverstaan sterk ondersteunt.
Voor wie
Na de training kunt u gebruik maken van spraakafzien, waardoor u weer (beter) en met minder inspanning kunt deelnemen aan gesprekken.
Ook krijgt u tips die zowel door u als door uw gesprekspartner eenvoudig kunnen worden toegepast in het dagelijks leven. Zo kunnen irritaties en misverstanden voorkomen worden en de communicatie worden verbeterd.