Mime therapie
Mijn mondhoek hangt omlaag. Blijft dit? Ik kan één oog moeilijk sluiten. Wat kan ik daar aan doen?
Mimetherapie is een behandelmethode, gericht op het optimaal herstel van een perifere aangezichtsverlamming (facialis parese). De verlamming treedt vaak op aan één zijde van het gezicht. Dit heeft invloed op de bewegelijkheid en symmetrie van het aangezicht. Veel voorkomende oorzaken zijn: oorontsteking, gordelroos, zenuwbeschadiging, ziekte van Lyme, een tumor, of een perifere aangezichtsverlamming waarvoor geen medische oorzaak kan worden gevonden (Bell’s palsy).
Symptomen zijn bijvoorbeeld, afhangende mondhoek en/of ooglid, tranend of droog oog, problemen met het sluiten van het oog, problemen met praten, eten of drinken en soms oorpijn of duizeligheid.
Wat kan de logopedist betekenen?
Het ontstaan van een perifere aangezichtsverlamming roept vaak vragen op. De logopedist kan je informeren over de aard/ernst van de klacht en de verwachte prognose. Daarnaast worden oefeningen aangeboden om het herstel van de perifere aangezichtsverlamming te bevorderen. De oefeningen zijn gericht op verbeteren van de gelaatsuitdrukkingen, het praten, eten en/of drinken. Wetenschappelijk onderzoek heeft een gunstige werking van mimetherapie aangetoond (Beurskens, 2003).
Behandeling
Bij een perifere aangezichtsverlamming is de functie van de aangezichtszenuw aangedaan. Mimetherapie volgt het spontane herstel en stimuleert met behulp van subtiele bewegingsoefeningen voor het gezicht (bijvoorbeeld oogsluiting, heffen van de mondhoek) het herstel van deze functie. Daarnaast is het doel om eventuele restschade te beperken. De behandelfrequentie is overwegend laag, maar de oefeningen dienen dagelijks (meermaals) te worden herhaald.