Stemproblemen kinderen
Na een kinderfeestje is mijn kind standard hees. Mijn kind praat en gilt altijd zo hard. Wat kan ik hieraan doen?
Stemproblemen komen niet alleen bij volwassenen voor. Ook bij kinderen bestaat er een risico op overbelasting van de stem. Een groot deel van de dag doen zij een beroep op hun stem. Enthousiasme speelt hierbij een grote rol (bv. schreeuwen op het schoolplein). Maar ook bij andere emoties, zoals boosheid, ligt de kans op overbelasting op de loer. De stemkwaliteit kan hierdoor veranderen. Uw kind is dan vaker of langduriger hees/schor. De klachten worden meestal veroorzaakt door foutief stemgebruik. Maar wanneer dit “stemmisbruik” blijft aanhouden, kunnen ook organische problemen ontstaan (bv. stembandknobbeltjes).
Wat kan een logopedist betekenen?
De logopedist brengt de aard en ernst van het stemprobleem in kaart. Er wordt uitgebreid gekeken en geluisterd naar de stemkwaliteit, het ademhalingspatroon en de stemgewoonten. Op basis van de onderzoeksgegevens wordt een advies uitgebracht en kan besloten worden de behandeling te starten.
Behandeling
Bewustwording staat tijdens de behandeling centraal. De logopedist leert uw kind inzicht te krijgen in het eigen stemgebruik. Er wordt gewerkt aan het verminderen van negatieve stemgewoonten en jet verbeteren van de spreekstemtechniek (o.a. schreeuwen, fluisteren, spreken met stemmetjes) en het aanleren van gezonde stemgewoonten (o.a. ontspannen spreken, goede roeptechnieken). De oefeningen worden verpakt in spel- en oefenvormen die aansluiten bij de leeftijd en belevingswereld van uw kind. Logopedie moet leerzaam en leuk zijn, zeker voor een kind!