Stotteren
Mijn kind begint te haperen. Is dit het begin van stotteren? Mijn kind komt niet uit zijn woorden. Hoe kan ik hem helpen?
Zowel kinderen als volwassenen kunnen te maken krijgen met stotteren. Stotteren is een spraakstoornis waarbij het vloeiende verloop van de spraakbeweging gestoord is. Klanken of lettergrepen worden herhaald of verlengd. Soms worden ze er met veel spanning uit geperst.
Stotteren, of sommige kenmerken van stotteren, begint meestal op een leeftijd tussen 2 en 6 jaar. Soms gaat het vanzelf over, soms is behandeling van een logopedist nodig. Met vroegtijdige signalering en behandeling, zijn problemen op latere leeftijd vaak te voorkomen. Twijfelt u of uw kind stottert, of in welke mate hij stottert, vul dan deze online test in.
Wat kan een logopedist betekenen?
De logopedist zal een onderzoek doen naar het stotteren. Zijn er problemen op het gebied van de spraakmotoriek, zijn er emotionele of psychosociale factoren, omgevingsfactoren of combinaties daarvan? Nagegaan wordt hoe het stotteren zich heeft ontwikkeld en in welke fase het stotteren is. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan. Hierbij wordt het stotteren in kaart gebracht: het hoorbare en zichtbare stottergedrag, uitlokkende en/of in stand houdende factoren. Soms bestaat de begeleiding uit indirecte therapie, waarbij de omgeving van het kind adviezen krijgt en begeleid wordt in de communicatie met het kind. Het kind kan ook zelf direct behandeld worden, maar niet zonder medewerking van zijn omgeving.
Behandeling
Als het onderzoek is afgerond, wordt er een behandelplan opgesteld. Er kan gewerkt worden aan het verbeteren van de taal- of spraakvaardigheden en het optimaliseren van de spreeksituaties uit het dagelijks leven, zodat het spreken vloeiender verloopt. Dit kan door de spraakmotoriek te oefenen, maar ook door specifieke spreektechnieken te oefenen.